07. Basis B

814
Besøk
177
høydemeter
Enkel
Turbeskrivelse

 

Oppmålingen av Norge. Vadsø Basis A og B, landmålingsmerker fra 1886. Et sjeldent kulturminne fra kartleggingen av landet vårt.                                  Denne turen gir deg både en enestående utsikt over Varangerfjorden, samt en sjelden historisk opplevelse som markerer kartleggingen av Norge. Ved granittstøtta står det en lærerik infotavle, på norsk, engelsk og tysk. Bergarten i varden (syenitt) er av den samme sorten som ble brukt til Slottet i Oslo.

Til denne turen har vi laget to forskjellige traseer, hvor begge går i forskjellig terreng, fra grusvei til umerket sti. Kan også kombineres med tur til basis A, se forslag lengre ned.

Betongstasjonen: Distanse 5 km tur/retur. Denne turen går både på grusvei og i lett utmarksterreng. Her starter man ved betongstasjonen (perleturskiltet) og går litt oppover før man så holder til venstre i første, andre å tredje veikryss til du kommer til vannverket. Her krysser man bekken før man fortsetter vestover, etter ca 100m vil man se granittstøtta som kjennetegner basis b.

Skistadion: Her går turen på en traktorvei med forskjellig underlag. (Grus, store steiner og traktorvei) Starter fra skistadion og går oppover til kulebakken. Under kulebakken tar man til høyre (Østover) og fortsetter til under hoppbakken. Her vil stien dele seg, du skal ta den som går til venstre, og følge denne stien/traktorveien oppover i terrenget helt opp på fjellet. Her fortsetter man østover utenom stien og fort vil man se granittstøtten som kjennetegner basis b.

Kombinere Basis A og Basis B:  Det meste av turen er på umerket sti og kun noen hundre meter utenfor sti - i lettgått lyngmark. Når du står ved Basis B skal du holde omtrent denne høyden vestover de ca 4 kilometrene til Basis A (3243 meter i luftlinje). Ca. 500 meter vest for Basis B renner det en liten bekk. Det går en sti i søkket med diverse steiner og planker som hjelper deg over det våte området. Deretter krysser du traseen for skiløypa, og finner ny sti som går opp mot basis A vannet. Fortvil ikke hvis du ikke finner stien, det er lett å gå også utenfor stien. Vel framme ved Basis A finner du en tilsvarende granittstøtte som ved Basis B. 

Fra Basis A går du nordvestover noen hundre meter, det er ingen tydelig sti her, men du vil enkelt se når det er naturlig å dreie sørover og ned mot Thomaselvdalen. Sikt deg her inn på tydelig sti, skiløypa, som går på nedsiden av basis A bakken og til Røde Kors hytta. Herfra følger du grusveg nedover noen hundre meter før du tar til venstre/østover og følger "Pavelstien", ca 3 km, tilbake til skistadion.                                                                                Alternativt kan du følge skiløypa eller "Pavelstien" lavere i terrenget, frem og tilbake fra skistadion. I så fall kan du gå rett opp Basis A bakken bak Røde Kors hytta. 

Mer om oppmålingen av Norge:

Varder er for mange en steinkonstruksjon som er plassert på høyder i terrenget, gjerne som grensemerke eller veimerke. I forbindelse med oppmålingen av Norge er varder bygget som siktmerker. Da markerer vardene trigonometriske punkter som ble benyttet i kartleggingen av landet vårt. De ble bygget både som runde og firkantede varder, og de ble fortrinnsvis plassert på fjelltopper med god utsikt. P.g.a vinklene i triggpunktene, måtte man noen steder i landet legge inn såkalte "basiser" for å skaffe en målestokk. En basis var markert med to endepunkt i et flatt lende, med avstand mellom 2 - 10 km. Linjen mellom A og B ble lagt inn som side i en trakant som ble målt inn i det trigonometriske nettet.

I 1994 tok Vadsø Rotary Klubb initiativ til å få restaurert og satt plass de to granittstøttene som markerer “Basis A” og “Basis B” på fjellet rett nord for byen. Disse vardene / landmålingsmerkene fra 1886 har stor kulturhistorisk interesse ettersom Vadsø er det eneste stedet i Norge man kan gjenfinne begge originale basiser som markerer en av de 17 basiser som var grunnlaget for kartleggingen av Norge.

Fra statens kartverk; "I min barndom gikk vi ofte søndagstur til en varde. Varder er i seg selv flotte turmål...og vardene her ble bygget da Norge skulle måles opp med krav til større nøyaktighet enn tidligere. I vår tid har vardene utspilt sin rolle for oppmålingen. Nå er det andre metoder med fly, laser og satellitter som har overtatt og vil bli mer brukt i fremtiden. Vardene har derfor gått over til å bli kulturminner. Når de ikke lenger trengs for oppmålingen av landet, vil man i utgangspunktet ikke trenge å ta vare på dem. Men varder spiller fortsatt en viktig rolle, om enn i en annen betydning. De er vakre, tilpasset naturen, og de gir, som nevnt, gode turmål. Dessuten har de sin viktige historie, som vi ønsker å ta vare på. "

http://kartverket.no/globalassets/fakta-om-norge/verneplan-for-kart-og-oppmaaling.pdf ,se side 58 og 59

Hvorfor sitte inne når alt håp er ute ?

Varangerhalvøya turlag

Øystein Ruud

 

Kontaktperson
Ann Rita Hammer
41640288

Egnet som sykkeltur?
Ja

Er turen merket?
Delvis

Bestill Perletur-krus og skål i nettbutikken

Løype på kart

Last ned GPS-fil

Flest besøk 2023

Navn Besøk
Sissel M Johnsen 47
Einar Pedersen 34
Bjørnar Pedersen 30
Inger Andreassen 30
Solveig Onseng 29
Merete Øynes 29
Bente Moe 27
Toril Ongamo 25
Stein Magne Banne 24
Trond-Atle Pedersen 18

Besøkslogg

Dato Antall besøk
31. okt 4
30. okt 2
29. okt 7
26. okt 4
25. okt 4
24. okt 3
23. okt 1
22. okt 5
21. okt 5
20. okt 1