Prestøya rundt

Foto: Kristin Agersen
Opparbeidet tursti rundt deler av øya
Krigsminner finnes flere steder på øya
398
Besøk
2,69
km rundtur
135
høydemeter
Enkel
Turbeskrivelse

Dette er en rundtur, slik at man forsåvidt kan starte nesten hvor som helst fra på øya. Man kan følge løypa som er markert på kartet, og ved å trykke på posisjonstegnet (det runde tegnet under pluss og minus tegnet, øverst til venstre i kartet), så ser man hvor man selv befinner seg på kartet i forhold til løypa :-)

Løypa i kartet starter på toppen av bakken som går opp øya, forbi Prestøyhjemmet. Der tar man veien til høyre, Bjørkeveien, og følger den bort til Prestøya Barnehage. Gå ned stien som går ned mot sjøen like før barnehagen. Den starter like inntil gjerdet som går rundt barnehagen. Nede ved sjøen følger man sjøkanten/stien til venstre. Ved det første neset man kommer til møter man den opparbeidede turveien, og følger denne videre til Gapahuken. Der er Perleturkoden. Der i fra fortsetter man langs sjøen, og den delvis merkede stien, helt til den kommer ut ved de nederste, tidligere sykehusboligene. I andre enden, ved den nederste siste av disse boligene , går stien videre, opp til toppen av Prestøya, der stien møter en anleggsvei, som går ned fra Prestøyfjellet igjen. Nede kan man gå rundt sykehuset og igjen opp til der turen startet, eller man kan gå hjem :-).

Tilgjengelighet: Rundturen som her er beskrevet egner seg ikke som trille- eller sykkeltur, men som trilletur kan man i stedet starte fra hvor som helst i Kirkenes, trille rundt på veiene på Prestøya, og ned til Gapahuken, som ligger ned mot sjøen i fra krysset der Bakkeveien og Bjørkeveien møtes. Man kan også trille fra Gapahuken og etter den opparbeidede turstien til en bålplass, med benk og tilbake igjen. Som en slik tur tror vi at den også kan egne seg for rullestol, og i alle fall for trehjulinger, men er usikre på dette, så ønsker svært gjerne tilbakemelding.

God tur! :-) 

Litt mer om perlen Prestøya:

Før krigen kunne man bare gå tørrskodd over til Prestøya ved fjære sjø. Moloen og veien over ble bygget av tyskerne i 1942, i forbindelse med krigsanlegg, som man ennå ser rester av på øya. Også langs turstien. På Prestøya var det bl.a. en stilling med 15 cm kanoner. 

 

Selv om de sentrale delene av øya er dekket av hus, gamle Kirkenes sykehus (1956-2020), Prestøyhjemmet og to barnehager, så kan øya by på et rikt og variert plante,- fugle- og dyreliv. Sjeldne arter av planter er funnet her, og mange fugler hekker på øya, så pass særlig godt på hundene og barna i hekketida. 

 

Langs turstien i fjæra er det satt opp flotte infotavler om noen av de 120 fugleartene som er observert på øya, og det er flere rasteplasser, hvor  gapahuken kanskje er mest brukt.

 

På gradteigskartene ble øya benevnt som Skogøen. Navnet Prestøya har den etter prestegården som ble bygget i 1867, og som lå ved det som i dag er krysset Presteveien/ Kirkegårdsveien. 

 

Kontaktperson
Kristin Agersen
91123500

Egnet som sykkeltur?
Nei

Er turen skiltet?
Nei

Er turen merket?
Delvis

Bestill Perletur-krus og skål i nettbutikken

Løype på kart

Last ned GPS-fil

Flest besøk 2023

Navn Besøk
Anne Grønvold 17
Ann Christiansen 12
Trine Østrøm Johansen 10
Åse Eriksson 9
Gerd Røst 7
Kurt Arild Røst 7
Matilde Østrøm Johansen 6
Eli Dæhlin 6
Liv Marit Hjelm 6
Tor Egil Thomassen 5

Besøkslogg

Dato Antall besøk
31. okt 2
29. okt 2
26. okt 2
25. okt 1
24. okt 2
23. okt 2
22. okt 3
21. okt 1
20. okt 2
19. okt 1

Samisk navn

Bappâ-suolo