09. Øya

Foto: Lin-Ingvild Monsen
1485
Besøk
2,58
km en vei
5
moh.
15
høydemeter
Enkel Trillevennlig
Turbeskrivelse

Vadsøya kulturpark

Denne delen av Vadsøya byr på en meget godt tilrettelagt tur som også er egnet for rullestol og barnevogn dersom dere holder dere til kulturstien (som også var travbane i gamle dager). Vadsøya har et meget rikt fugle- og planteliv og tiltrekker seg fuglekikkere og fotointeresserte. Vadsøya gir deg en flott opplevelse ved Varangerfjorden til alle årstider og benyttes selv midt på vinteren. Utenfor kulturstien går det andre stier på kryss og tvers og du kan gå stort sett overalt. Gapahuk med bålplass rett sør for luftskipsmasta.

Kajakk

Det er en fin padletur rundt Vadsøya, når været tillater det. Det kanskje beste stedet å gå ut med kajakken, er ved småbåtplassen i ytrebyfjæra. Husk at flo og fjære utgjør noen meter i Varangerfjorden, det kan bli grunt under brua mellom byen og Vadsøya.

Hvorfor sitte inne når alt håp er ute ?

Varangerhalvøya Turlag

Øystein Ruud

Tekst fra fra Varanger museum sine hjemmesider;

Vadsøya har en mengde kulturminner fra eldre og nyere tid. Ved øyas nordøstre strand finner du sporene etter været som var Vadsø bys forløper; et bosettingsområde omtalt som en av de best bevarte «middelalderbyer» i Norge.

Bosettingsspor fra middelalderen

Vadsøya ble bosatt ved midten av 1400-tallet. På øyas nordøstre strand er det tufter etter torvhus, som vises som tydelige voller og forsenkninger i terrenget. Tuftene er godt bevart fordi øya ble fraflyttet på 1600-tallet, og grunnen ble aldri bebygd igjen. Befolkningen flyttet over sundet til fastlandet der Vadsø ligger i dag.

Øya var tingsted og kirkested, og været var et av de største i Finnmark i sin tid. På det meste bodde det omlag 250 mennesker her. Arkeologiske funn har vist at fisket var viktig, og at øyboerne hadde langveis kontakter og drev handel med verden utenfor.

Ved inngangen til kulturparken ses sporene etter kirkegården som hørte til været. Her stod det også ei tømmerkirke på 1500-tallet. På 1700- og 1800-tallet ble kirkegården benyttet av russiske handelsmenn og sjøfolk, og ble derfor kalt «russekirkegården».

Luftskipsmasta

Luftskipsmasta ble konstruert av italienske Umberto Nobile. Den fungerte som landingsplass i forbindelse med Roald Amundsens ferd over Nordpolen med luftskipet «Norge» i 1926. Luftskipet «Italia» med Nobile som kaptein mellomlandet også her i 1928.

Krigsminner

I kulturparken finnes mange krigsminner fra tysk okkupasjon under andre verdenskrig. Rundt Vadsø ble flere mindre anlegg reist, til nærforsvar av byen og som ledd i befestningen langs Varangerfjorden. Her er rester etter kanonstillinger, bunkere, løpe- og skyttergraver.

Fugleliv på øya

Vadsøya og Vadsøysundet er et fredet naturvernområde med et rikt og variert fugleliv, av særlig ender og vadefugler. I sundet overvintrer den sjeldne stelleranda, som på våren trekker til Sibir. Det er også observert andre sjeldne arter som svømmesnipe, sothøne, alaskasnipe, fjellmyrløper og polarsvømmesnipe.

Om kulturstien

Kulturstien er ca 1,8 km lang og går i flatt terreng. Det er tilrettelagt for rullestol og barnevogn, og langs stien er det informasjonstavler som forteller om kulturminnene og fuglelivet på øya. Museet har bygget en gapahuk med bålplass like sør for luftskipsmasta. Den kan fritt benyttes av alle som ønsker det. Brensel og rydding må gjestene selv stå for.

(Turforslaget på kartet her er litt lengre og går delvis utenfor den godt tilrettelagte kulturstien)

Perletur koden ligger i postkassen som henger ved gjære bak gapahuket med bålplassen.

Kontaktperson
Charlotte Tveiten
92056065

Egnet som sykkeltur?
Nei

Er turen skiltet?
Ja

Er turen merket?
Nei

Bestill Perletur-krus og skål i nettbutikken

Løype på kart

Last ned GPS-fil

Flest besøk 2021

Navn Besøk
Hilde Kostamo 57
Wenche Skorstad 41
Linn-Elise Zahl 31
Arnhild Zahl 31
Merete Øynes 28
Solgunn Kostamo 22
Elin Roll Richardsen 21
Steffen Richardsen 21
Torill Gandola Hansen 18
Renate Lillevik 18

Besøkslogg

Dato Antall besøk
31. okt 3
30. okt 3
26. okt 1
25. okt 1
24. okt 5
23. okt 4
22. okt 1
21. okt 1
20. okt 6
19. okt 2