214 Buolbmátčohkka

60
Besøk
2,34
285
moh.
Enkel
Adkomst
Det er 2,3 km å gå til toppen hvor man finner en grensevarde på riksgrensen mellom Norge og Finland. Man kan gå rundt grensvarden da grensegjerdet er litt inn på finsk side. Man starter fra boligfeltet i Polmak rett ovenfor det nedlagte aldershjemmet ved en støttemur rett ved adressen Fielbmágeaidnu 22. Man kan alternativt starte fra Tana museum og følge veien opp til boligfeltet.
Turbeskrivelse

Riksgrensevarden på Buolbmátčohkka eller Sprikfjellet 285 moh ligger ved Polmak øst mot Finskegrensen og ca 20 km fra kommunesenteret Tana bru. Det er også den høyeste riksgrensevarden i Tana kommune mot Finland. Det er merket turløype til varden og turkasse på toppen.

Det går sti så og si hele veien til toppen selv om den ikke er like tydelig hele veien. Ruta som er tegnet inn på kartet er en sporlogg etter stien. Det er lett å gå til toppen med passelig stigning. Det er tørt og fint underveis og stien er godt merket med lys blå maling på steiner og trær.

På turen kan man se hele 3 kongemonogram: Kong Haakon med årstallet 1950, Den dansk-norske kongen Christian den 7. med årstall 1766 og den svensk-finske kong Adolf Fredrik med årstallet 1766. Den dansk-norske kongen var forøvrig en meget fargerik konge som det var mange skandaler rundt. En annen morsom kuriositet er at i gamle lover står det at "hærverk på riksrøyser straffes med henrettelse på stedet" Denne loven er visstnok ikke opphevet.

Det er nydelig utsikt på toppen i alle retninger. Da jeg var på toppen kunne jeg se hele 70 kilometer i nesten alle retninger. En tur jeg absolutt kan anbefale og som nå er merket som turløype. Ha en fin tur 

Kontaktperson


Egnet som sykkeltur?
Ja

Er turen skiltet?
Ja

Er turen merket?
Ja

Bestill Perletur-krus og skål i nettbutikken

Løype på kart

Flest besøk 2020

Navn Besøk
Lars-Rune Kjæreng 4
Rita Boine 3
Magnhild Clemens 2
Anne-Lise Pakarinen 1
Carolina-Elisa Jakobsen 1
Helena Holst 1
Vigdis Beate Johansen 1
Ingar Eikeland 1
Arnt Magne Robertsen 1
Wenke Lanto 1

Besøkslogg

Dato Antall besøk
16. okt 1
11. okt 2
10. okt 3
03. okt 3
30. sep 2
29. sep 1
27. sep 1
26. sep 4
14. sep 1
13. sep 1