Treriksrøysa, Pasvikdalen

Ansatte fra landets friluftsråd besøkte Treriksrøysa høsten 2022
Grensesvaktoldater ønsker velkommen
Bruk støvler, eller bli forberedt på å bli våt på beina
Gapahuk der turen starter
69
Besøk
5,38
km en vei
145
moh.
Middels
Turbeskrivelse

Sør-Varanger er stor og Pasvikdalen er lang. Det merker du etter å ha kjørt 120 km for å gå turen til punktet der Norge, Finland og Russland møtes. Men husk å holde deg på rett side av grensevarden. En hånd eller en fot innenfor grensa til Russland er strengt forbudt, noe som flere turgåere smertelig har fått erfare. 

Start turen med å kjøre fra Kirkenes sentrum, til Hesseng og videre derfra til Nyrud ca 100 km. Cirka 500 meter før Nyrud politistasjon tar du av og kjører på skogsbilvei ca 2 mil til Grensefoss hvor turen starter. En relativt enkel tur når du først har kommet frem til utgangspunktet. Om du trykker på posisjonstegnet på kartet nedenfor, altså tegnet som er under pluss/minus øverst til venstre i kartet, så vil du til enhver tid se hvor du selv er i forhold til løypa/sporloggen som er markert på kartet (Zoom gjerne).

Turen følger godt opparbeidet sti langs grensegaten mot Russland, opp til Treriksrøysa. Bli ikke overrasket om du møter på en vennlig grønnkledt grensesoldat som informerer om ferdsel i grenseland - denne balansen er egentlig turens hovedformål. Ikke forvent stor utsikt underveis, men man går hele tiden og føler på nærheten til vår store nabo i øst.

Turen går på godt tråkket sti hele veien, med klopper der det trengs. Kloppene over flere myrer, er dessverre over år sunket mye ned, slik at man må vasse i vann til over anklene (særlig tidlig på sesongen, og ved en regnfull sommer), slik at du bør ha høye vanntette sko på, eller evt. vanntette poser som egner seg til å ha over andre typer av sko.

De siste 500-1000 m går stien i noe mer steinet terreng og litt stigning, som er litt mer krevende. I samarbeid med Grensekommissariatet ber vi turgåere unngå grensegaten da vandring her øker risikoen for en grensekrenkelse, noe som er ulovlig, og som straffes med anmeldelse og bøtelegging. 

På toppen har man flott utsikt over tretoppene og ser grensegatene i tre retninger, også treffer du nok igjen et par pratsomme og imøtekommende grensevakter. Så har du valget mellom å gå tilbake - eller stupe på frifot dypere inn i de finsk/norske (men for all del ikke i de russiske) skoger. 

Turen går igjennom den flotte nasjonalparken Øvre Pasvik. Det største gjenværende urskogsområdet i Norge ligger i Øvre Pasvik. Verneformålet er å bevare urskogen, samt vegetasjon og arter som lever her. Under nyttige lenker finnes mer informasjon om Øvre Pasvik nasjonalpark.

Kontaktperson
Kristin Agersen
91123500

Egnet som sykkeltur?
Nei

Er turen skiltet?
Ja

Er turen merket?
Delvis

Bestill Perletur-krus og skål i nettbutikken

Løype på kart

Last ned GPS-fil

Flest besøk 2023

Navn Besøk
Ronald Nilsen 2
Anja Greiner 2
Christian Sotkajærvi 1
Kristin Agersen 1
Helene Melhus Rødne 1
Karianne Jerijervi 1
Per Kristian J Hasselberg 1
Rolf Gunnar Mienna 1
Isabel Kalliainen 1
Ida Kristin Bjørklund 1

Besøkslogg

Dato Antall besøk
25. okt 1
21. okt 1
14. okt 1
06. okt 1
21. sep 3
16. sep 1
09. sep 3
27. aug 1
26. aug 3
23. aug 1