01.Treriksrøysa, Pasvikdalen

86
Besøk
5,33
En vei, fra A-B
145
moh.
blå
Adkomst
Følg veien oppover Pasvikdalen og ta av ved Gjøkåsen grensestasjon ca 2 km før veien slutter ved Nyrud. Herfra følger du skogsveien innover i bortimot 2 mil (45-60 min) til du kommer til en parkeringsplass med info og veiledning for turen.

Total kjøre tid ca 2,5-3 timer hver vei fra Kirkenes.
Vær obs på at de siste 16 km kjører man langs en skogsbilvei som til tider (og i vårløsning) kan være ganske så dårlig.
Turbeskrivelse

En relativt enkel tur når du først har kommet frem til utgangspunktet. Turen følger godt opparbeidet sti langs grensegaten mot Russland i ca. 5 km, opp til Treriksrøysa. Bli ikke overrasket om du møter på en vennlig grønnkledt grensesoldat som informerer om ferdsel i grenseland - denne balansen er egentlig turens hovedformål. Ikke forvent stor utsikt underveis, men man går hele tiden og føler på nærheten til den store Naboen i øst.


Turen går på godt tråkket sti hele veien, med gode klopper der det trengs. De siste 500-1000 m går stien i noe mer steinet terreng og litt stigning, som er litt mer krevende. I samarbeid med Grensekommissariatet ber vi turgåere unngå grensegaten da vandring her øker risikoen for en grensekrenkelse, noe som er ulovlig, og som straffes med anmeldelse og bøtelegging. 

På toppen har man flott utsikt over tretoppene og ser grensegatene i tre retninger, også treffer du nok igjen et par pratsomme og imøtekommende grensevakter. Så har du valget mellom å gå tilbake - eller stupe på frifot dypere inn i de finsk/norske (men for all del ikke i de russiske skoger). 

Turen går igjennom den flotte nasjonalparken Øvre Pasvik. Det største gjenværende urskogsområdet i Norge ligger i Øvre Pasvik. Verneformålet er å bevare urskogen, samt vegetasjon og arter som lever her. Under nyttige lenker finnes mer informasjon om Øvre Pasvik nasjonalpark.

Kontaktperson
Kjerstin Møllebakken
Egnet som sykkeltur?
Nei
Er turen skiltet?
Ja
Er turen merket?
Ja

Løype på kart

Last ned GPS-fil

Flest besøk 2021

Navn Besøk
Anna Lankinen 2
Britt Helen N. Slagtern 1
Silja Annikki Emanuelsen Wara 1
Lisbeth Johnsen 1
Anita Benjaminsen 1
Frank Thomassen 1
Kirsten Greiner Ovesen 1
Loke Safin Bjørkås 1
Anne-Britt Larsen 1
Malene Solberg-Hansen 1

Besøkslogg

Dato Antall besøk
12. september 2
6. september 2
4. september 2
30. august 1
29. august 1
28. august 4
26. august 1
22. august 1
21. august 3
20. august 2