39. Vassdalstinden, Øksfjord

Cathrine Jensen
Bogastelle, Danielfjellet
Troms og Finnmark Fylkeskommune. Bogastelle på Danielfjellet.
11
Besøk
4,16
En vei, fra A-B
678
moh.
rød
Turbeskrivelse

Vassdalstinden i Øksfjord på 678 meter over havet er merket som en rød tur. Det er ikke en godt opptråkka tursti å følge, men veien er merket via perleturen til Fruvikdalen. Turen starter nede i Fruvika, hvor du kan parkere bilen ved turstart. Her står det blant annet et kartskilt over turområdet.

Et stykke opp i Fruvikdalen, etter "kaffesteinen", kommer man til en stolpe med flere skilt. Skiltet mot Vassdalstinden peker mot venstre, og her går du langs fjellryggen til Danielfjellet, mot varden som står utpå tinden. Se etter gule merker på steiner. Denne delen av turen går over en del steinur. Når du først kommer opp på fjellet, er det både flatt og bredt. Dette området er utmerket til telting. Varden ligger godt synlig til, nesten helt ytterst på fjellrekka pekende mot Øksfjordklubben. 

Vel fremme kan du nyte en utsikt man sjeldent ser maken til! Beregn god tid på turen, fordi terrenget er noe ulendt og krevende opp og ned fjellsiden. 

 

Vi minner om at man kan møte rein på denne turen, og at man bes om å vise hensyn og overholde båndtvangen. 

 

 

Kulturminne på turen: Bogasteller.

På høyfjellet i Troms og Finnmark kan man stedvis komme over halvmåneformede murer i klynger, gjerne rettet mot skar eller pass. Dette er såkalte bogasteller, skyteskjul fra en tid da villrein ble jakta i stor stil med pil og bue. Det kan være så langt tilbake som steinalderen og helt frem til senmiddelalderen (14-1500-tallet). Sommeren 2021 har fylkeskommunen fått kartlagt en rekke slike anlegg, som dette fra Danielfjellet i Loppa kommune. Det har vært kjent hvor det lå i flere tiår, men har ikke blitt ordentlig befart i nyere tid før i år. Det viste seg å innbefatte 55 separate bogasteller liggende gruppevis på tre høydenivå fra 500 til 600 moh, stort sett rettet mot vest og nordvest. En del var i også i god befatning.

En rekke slike fangstanlegg oppviser også ledegjerder, varder eller fundament for skremmepinner, men det var ikke å se i terrenget her. Når reinflokken kom over kammen nordfra og inn i passet var det for seint. Jegerne kunne da sprette opp med trukket bue og pepre flokkene med piler. 

Bogastellene kan besøkes langs Perleturen opp fra Fruvik gjennom Fruvikdalen mot Danielfjellet.

Informasjon og bilde av bogasteller er fra fylkeskommunen, og deres facebookside "Kulturarv i Troms og Finnmark".

Kontaktperson
Øksfjord Idrettslag
Egnet som sykkeltur?
Nei
Er turen skiltet?
Ja
Er turen merket?
Ja

Løype på kart

Last ned GPS-fil

Flest besøk 2021

Navn Besøk
Stina Lorentzen Pedersen 1
Stine Pedersen 1
Stine Mari Kristiansen 1
Kurt A Borg 1
Magnor Kårsgård 1
Anne-Lise Pakarinen 1
Lasse Lund 1
Øystein Rydheim Thomassen 1
Daniel Dahl 1
Cathrine Jensen 1

Besøkslogg

Dato Antall besøk
30. august 1
7. august 1
6. august 1
27. juli 2
15. juli 1
4. juli 1
3. juli 3
3. juni 1