Auskarnes rullesteinsfjæra

Beskrivelse

Luovttat ? Rullesteinsfjæra er en meget spesiell og flott plass utenfor Auskarnes i Tana kommune. Det er store mengder glattpolerte rullesteiner i et spektakulært landskap, nordvendt med panoramautsikt utover Tanafjorden. Spesielt barn vil fascineres av dette området.

Det er en godt merket og opparbeidet tursti som går ut til den flotte bukta Luovttat. Dette er også en #perletur i Tana kommune i regi av Finnmark friluftsråd.

NB! Hold hunder i bånd i respekt for andre turgåere og beitedyr. Følg blåmerket løype, unngå å krysse privat fritidseiendom nede på Auskarnes. 

Turstien er godt merket fra det høyeste punktet på Auskarnes med blå maling på steiner over fjellet. Det er ca 2 km å gå i tørt terreng frem til målet. Det er bålplass og en turkasse fremme ved rullesteinsfjæra. Hvis man ønsker å lage bål så finnes det mye drivved noen hundre meter før man kommer til rullesteinfjæra. Området er det absolutt verdt å bruke litt tid i, så ta med niste og ha varme klær fordi dette er rett ved Tanafjorden.

På denne turen er det flott utsikt over Tanafjorden. Man må være obs på at det er en del tverrgående små raviner i løypetraseen som skal krysses. Noen plasser må man være forsiktig det er også et stup før man beveger seg ned mot sjøen som man må være obs på.

Underveis og fremme ved turmålet ser man helt ut mot Tanafjordmunningen og i retning Barentshavet. Rullesteinene som det er store mengder av, er spesielt vakre og finslipt av sjøen og nordlig vær. Mange av steinene er i kvartsitt med fin struktur og flere farger. Ha gjerne litt sjøvann på steinene for tydelig å se de flotte strukturene. Geologien forøvrig i området er også spennende. 
NB! Vær tilbakeholden med å ta med mengder med stein hjem i fra rullesteinsfjæra. 

Det er forholdsvis tørt underveis, men det lønner seg å ha godt fottøy uansett.

Adkomst

Startpunktet er ved Ávskár - Auskarnes. Man tar av fra fylkesvei 98 ca 1 km før man kommer til bygda Torhop - Gohppi når man kommer fra Tana bru. Man følger veien mot Ávskár - Auskarnes (Ávskárluodda) ca 1 km til det høyeste punktet på Auskarnes. Derfra starter man å gå.
Luovttat ? Rullesteinsfjæra ved Auskarnes av Frank Martin Ingilæ. Tilgjengelig under en CC BY-SA 4.0 lisens.

Les mer om turen »

Om turen

Gradering: Blå
Kommune: Tana
Kan turen gjennomføres med
rullestol: Nei
Kan turen gjennomføres med barnevogn: Nei
Meter over havet: 2
Antall besøk totalt: 100
Flest besøk 2018
Navn Antall registreringer
Frank Martin Ingilæ 4
Jonathan Dervo 3
Oda Kjølås Nesje 2
Kim Kjølås Lavre 2
Kent-Rune Larsen 2
Wenche Skorstad 1
Piera Lille 1
Jan Oskar Dervo 1
Katja Margrethe Porsanger 1
Ole André Hammer 1
Besøkslogg
Navn Dag
Ragnvald Bertheussen 24.10.18
Anniken Jakola Mikalsen 15.10.18
Gjermund Mikalsen 15.10.18
Lena Hammer 06.10.18
Ole André Hammer 06.10.18
Ole Sabbasen 04.10.18
Marianne Balto 04.10.18
Anne Lise Saua 28.09.18
Wenche Skorstad 01.09.18
Trond Skorstad 01.09.18