Rásttigáisá

Beskrivelse

Rásttigáisá 1066 moh. ligger ved Levajok og er det 13. høyeste fjellet i Finnmark. Rásttigáisá er den østligste av de store gaiser på Finnmarksvidda. Samenes hellige fjell rager høyt over Tanadalen og er Tana og Lebesby kommunes høyeste fjell. Det er en godt merket sti helt opp. Det er en snarvei på siste delen av turen til toppen som er merket med rød maling på stein og små varder.

Leavvajohka kommer inne fra fjellområdene og viddene vest for Rásttigáisá. Første 3,5 km av turen går i fin bjørkeskog.

Når man har gått 1,5 kilometer så kommer man til vadestedet over Dárjohka. Her må man vade, eller man kan gå lenger opp hvor det skal være greit å hoppe over. På veien oppover var det mange små tverrbekkedaler som trolig gjør stiens rute til den enkleste. Bjørkeskogen når opp til ca 300 moh, deretter ligger det en del stor stein, etter hvert blir det mer lettgått, men på veien oppover passerer man en del tverrsenkninger hvis man ikke følger stien. 

Man går på vestsiden av fjellet Dárjoh?ohkka og inn på et platå som kalles Dárjohskáidi. Det er nesten 6 kilometer å gå over dette platået, men det er lett terreng å gå i. Fra ca 800 moh er alt steinrøys, men stort sett liten stein. Når man kommer til foten av Rásttigáisá kan man velge å gå rundt selve fjellet langs den oppmerkede løypa eller gå ganske rett opp selve fjellet. Ved å gå rundt er det kun de siste 80 høydemeterene hvor det er litt bratt. Velger man å gå rett opp så sparer man 3,5 kilometer til toppen, men har ganske bratt stigning i ca 400 høydemeter og det er litt løst underlag. Ruta beskrevet her er en GPS sporlogg etter den merkede traseen. Snarveien er også tegnet inn på kartet.

Hele turen inkludert pauser tar 10 timer i rolig tempo. Bak i kan man i Finlands nesten endeløse skoger på andre siden av Tanaelva. Nord for Rásttigáisá ligger sannsynligvis noen av de mest ubesøkte områder i Norge. Store områder med mange vann og sikkert gode fiskemuligheter.

Adkomst

Man starter ved en parkeringsplass ved Leavvajohka. Den første kilometeren fra parkeringsplassen går stien langs Leavvajohka.
Topptur til Rásttigáisá 1066 moh. i Tana kommune av Nils Bloch-Hoell. Tilgjengelig under en CC BY-SA 4.0 lisens.

Les mer om turen »

Om turen

Gradering: Rød
Kommune: Tana
Kan turen gjennomføres med
rullestol: Nei
Kan turen gjennomføres med barnevogn: Nei
Meter over havet: 1066
Antall besøk totalt: 24
Flest besøk 2018
Navn Antall registreringer
Marianne Balto 2
Gunn Helen Haugen 1
Tor Malin 1
Ingrid Smuk Rolstad 1
Sofie Saua Ravna 1
Liss trine Eriksen 1
Bernt Holst 1
Anne Lise Saua 1
Marthe S Hansen 1
Ulrikke Ryen haakonsen 1
Besøkslogg
Navn Dag
Edith Nilsen 09.09.18
Wenche Merete Pettersen 26.08.18
Ulrikke Ryen haakonsen 26.08.18
Gunn Elin Saua 26.08.18
Anne Lise Saua 26.08.18
Marianne Balto 26.08.18
Sofie Saua Ravna 26.08.18
Yvonne Johannessen 26.08.18
Inger Petterson 26.08.18
Anna Laila Mathisen 26.08.18