Treriksrøysa, Pasvik

Beskrivelse

En relativt enkel tur når du først har kommet frem til utgangspunktet. Turen går langs/i grensegaten mot Russland i ca. 5 km opp til Treriksrøysa. Bli ikke overrasket om du møter på en vennlig grønnkledt grensesoldat som informerer om ferdsel i grenseland - denne balansen er egentlig turens hovedformål. Ikke forvent stor utsikt underveis, men man går hele tiden og føler på nærheten til den store Naboen i øst.
Turen går på godt tråkket sti hele veien, med gode klopper der det trengs. De siste 500-1000 m går stien i mer steinet terreng og med noe stigning, som er litt mer krevende, men her har du valget om å følge stien ut i grensegaten hvor det er langt lettere å gå (men ikke tråkk over midten..). På toppen har man flott utsikt over tretoppene og ser grensegatene i tre retninger, også treffer du nok igjen et par pratsomme og imøtekommende grensevakter. Så har du valget mellom å gå tilbake - eller stupe på frifot dypere inn i de finsk/norske (men for all del ikke /russiske) skoger.

Turen går igjennom den flotte nasjonalparken Øvre Pasvik. Det største gjenværende urskogsområdet i Norge ligger i Øvre Pasvik. Verneformålet er å bevare urskogen, samt vegetasjon og arter som lever her. Under nyttige lenker finnes mer informasjon om Øvre Pasvik nasjonalpark.

Adkomst

Følg veien oppover Pasvikdalen og ta av ved Gjøkåsen grensestasjon ca 2 km før veien slutter ved Nyrud. Herfra følger du skogsveien innover i bortimot 2 mil (45-60 min) til du kommer til en parkeringsplass med info og veiledning for turen.
Total kjøre tid ca 2,5-3 timer hver vei fra Kirkenes. Vær obs på at de siste 16 km kjører man langs en skogsbilvei som til tider (og i vårløsning) kan være ganske så dårlig.
Fotturperle Treriksrøysa av Sør-Varanger kommune. Tilgjengelig under en CC BY-SA 4.0 lisens.

Les mer om turen »

Om turen

Gradering: Blå
Kommune: Sør-Varanger
Kan turen gjennomføres med
rullestol: Nei
Kan turen gjennomføres med barnevogn: Nei
Meter over havet: 145
Antall besøk totalt: 56
Flest besøk 2018
Navn Antall registreringer
Kine Johanne Ollila 2
Steinar Olsen 2
Lise Beate Dalsaunet 1
Jonas Ali Ghanizadeh 1
Natalya Andersen 1
Emma Berg Dalsaunet 1
Vidar Bye 1
Randi Blix Sivertsen 1
Lise Hanssen 1
Trond Viggo Berg 1
Besøkslogg
Navn Dag
Hilde Sofie Skårvik 28.09.18
Tore Flatlandsmo Berglen 23.09.18
Anja Greiner 07.09.18
Marion Skuggen 07.09.18
Ann Kristin Persson 02.09.18
Jens Tode 02.09.18
Kurt Arild Røst 01.09.18
Gerd Røst 01.09.18
Liv Marit Hjelm 01.09.18
Siw-Merete G Bednarczyk 01.09.18