Oscarsvarden - Ny!

Beskrivelse

Oskarsvarden - Gielkkáidoaivi 255 moh er et populært og historisk turmål i Tana, som nå har fått en ny løype og turkasse. Den nye løypa er en av Perleturene i Tana og varden er også et av turmålene som gir trimpoeng i Til topps i Tana. Fra Oscarsvarden har man utsikt mot Varangerfjorden og oppover Tanadalen helt til Polmak. Selve Oscars-varden er en hvit marmorstøtte som ligger på et sementfundament av naturstein. På støtten er det innhugget kong Oscar II's monogram samt datoen 7.juli 1873.

Den nye løypa er en annen enn den Kong Oscar selv gikk. IL Forsøk arrangerer hver sommer den 7.juli turmarsj etter den originale løypa. Se "Kong Oscar IIs varde 255 moh. i Tana kommune" (link) for mer om Kong Oscar og varden.

Denne ruta starter fra den åpne plassen i hyttefeltet ved Skiippagurra. Her er det god plass til å parkere. Løypa er foreløpig merket med kvit og blå snor. Den vil få permanent merking. Starten av løypa er merket med Perleturskilt. Til å begynne følger man en sandete jordvei og holder til høyre. Der denne slutter fortsetter man oppå kanten og går ikke ned på myra til høyre. Man går ned til en bekk, krysser denne og går opp igjen på andre siden. 150 meter forbi bekken kommer kan inn på en tydelig sti. Denne går opp gjennom flott bjørkeskog og man kommer etter hvert opp i en dal. Der dalen åpner seg går man over en bekk og forbi et tjern som ligger til høyre. Man går så gjennom et lite skar og like etter kommer man inn på inn på løypa fra Suohpanjárga. Da er det bare få meter igjen til Varden.

 

Adkomst

For å komme til starten av løypa, kjører man inn til hyttefeltet ved Skiippagurra. Avkjørselen ligger på nordsiden av E6 1,3 km fra veikrysset der Polmakveien (FV895) til grensen starter. 500 meter fra hovedveien ligger en åpen plass i hyttefeltet hvor man kan parkere.
Oscarsvarden fra Skiippagurra av Erlend Eide. Tilgjengelig under en CC BY-SA 4.0 lisens.

Les mer om turen »

Om turen

Gradering: Blå
Kommune: Tana
Kan turen gjennomføres med
rullestol: Nei
Kan turen gjennomføres med barnevogn: Nei
Meter over havet: 255
Antall besøk totalt: 95
Flest besøk 2017
Navn Antall registreringer
Karin Robertsen 8
Anne Lise Saua 3
Ingrid Smuk Rolstad 3
Brit Anita Saua 2
Monica Iversen 2
Ann- Merethe Sørensen Pettersen 2
Hallgeir Kalliainen 2
Tove Karlsen Helander 2
Marianne Balto 2
Grethe Elise Pettersen 2
Besøkslogg
Navn Dag
Anne Lise Saua 31.10.17
Lena Hammer 27.10.17
Eva Trasti Hansen 21.10.17
Kari Bjørnsdatter Hansen 21.10.17
Berit Øyfrid Hansen 17.10.17
Thorleif Larsgaard 17.10.17
Wenke Lanto 13.10.17
Rita Pedersen 07.10.17
Kolbjørn Pedersen 07.10.17
Linda Hampeløkken 07.10.17